Miksi tuotteet pitää suojata?    

Syitä suojauksen tarpeellisuuteen on enemmän kuin kukaan tietää. Sen vuoksi haluamme avata hiukan sitä, minkä vuoksi me olemme sitä mieltä, että kodin suojaaminen on enemmän kuin välttämätöntä.

Salama tekee tuhojaan

Salamanisku on suurin syy siihen, miksi kotisi pitäisi suojata ukkoselta ja ylijännitepiikeiltä. Salaman teho on yleensä pieni, ”vain” 5-65 kA. On myös mahdollista, että salamanisku yltää jopa 150–200 kA:han. Yhden salaman kesto on vain 1/10 000 sekuntia, mutta jos purkauksia tulee esimerkiksi 8 peräkkäin, kasvavat As-luku ja iskun energiasisältö huomattavasti. 

Salaman aiheuttama sähkömagneettinen vaikutus on siis hämmästyttävän suuri. Se voi rikkoa yli 5 km etäisyydeltä kaikki elektroniikkalaiteet, ja suoraiskua seuraava lähivaikutus on aina tuhoava. Näiden tilanteiden välttämiseksi salamalle tulisi järjestää sopiva kulku ohitse. 

Salama sisätiloissa on hengenvaarallinen, sillä salaman kulkuteitä ei pysty millään ennakoimaan. Ylijännite- ja ukkossuojaus on helpoin tapa pitää kotisi turvallisena myös kovalla ukonilmalla.

Myös muut jännitepiikit aiheuttavat vahinkoa

Ukonilmalla pelkkä salama ei ole tuhoa tekevä asia. Täysiskussa salama nimittäin kulkee kaikkea sähköä johtavaa pitkin, joten aidat, kaiteet, puhelin- ja sähköjohdot ovat salamankaltaisessa asemassa.

Myös kaikki muut nopeat sähköilmiöt ja niiden jännitepiikit indusoituvat sähköjohtoihin, mutta sähköverkko indusoituu kaikkialle. Johtimet, tasot, peltikatot ja niihin johtavat laatat muodostavat sähkövarauksen ukonilmalla, jolloin syntynyt jännite voi olla erittäin suuri. Signaalitason johtoja (puhelin- ja antennijohdot) pitkin salaman indusoimat jännitteet tulevat myös sisätiloihin. 

Sähkövaurioille kaikkein arimpia ovat puolijohteilla toimivat järjestelmät, joissa virta on pieni. Uusin elektroniikka on rakennettu tällä menetelmällä, joten se on keskimäärin helpoimmin vaurioituvaa.

Suojaus pidentää laitteen käyttöikää

Nykyään elektroniikassa ei ole käytössä sellaisia osia, jotka varmasti ja pitkällä aikavälillä estäisivät jännitepiikkien pääsyn herkkään elektroniikkaan. Joissakin laitteissa ylijännitesuojina käytettävät varistorit ovat niin pieniä, että ne lähes poikkeuksetta ylikuormittuvat ja vanhenevat nopeasti käytännön olosuhteissa. Näin laitteet ovat itse asiassa aina suojaamattomia ja herkempiä jännitepiikeille.

Yleistä käytäntöä tehokkaampien varistorien käyttö siis lisää sähkölaitteiden ikää huomattavasti. Hyvät suojat eivät siis todellisuudessa maksa juuri mitään, vaan laitteen käyttöikää pidentämällä ne ovat lähestulkoon sijoitus!

Laitteet eivät kestä ilman lisäsuojaa

Nykypäivänä sähkölaitteita suunniteltaessa otetaan huomioon vain normit, joiden puitteissa laitteita testataan vain uutena ja muutamalla ylijännitepiikillä. Tosielämässä tilanne on kuitenkin eri. Laitteet vanhenevat ja jännitepiikkejä saattaa tulla jopa jatkuvasti, sillä monen elektronisen laitteen samanaikainen käyttö aiheuttaa tuhoavia piikkejä.

Uusien laitteiden hankkiminen ja niiden käytön sisäänajo on kallista, koska uudet laitteet ovat aina erilaisia. Harvat valmistajat myöskään kertovat laitteille sallittuja käyttöjännitteitä tai suositeltavia suojauksen tasoja. 

Myös elektroniikan pakkaustiheys on vuosien varrella kasvanut huimasti, mikä lisää laitteiden vahinkoherkkyyttä. Sähkölaitteiden rikkoutuminen saattaa aiheuttaa isojakin kustannuksia, sillä esimerkiksi lentoaseman laitteiden vikaantuminen voi estää koko matkustajaliikenteen toimimisen.

Sarmalux Oy
Ripusuontie 59
00660
Helsinki
09 754 3233
sarmalux@sarmalux.fi